JPMorgan má zaplatiť pokutu 13 mld. USD za predaj nekvalitných hypoték

20.10.2013 Celý región

New York 20. októbra (TASR) - Americká banka JPMorgan Chase urovnala obvinenia týkajúce sa obchodov s nekvalitnými hypotékami pred vypuknutím finančnej krízy.

Finančný inštitút má podľa predbežnej dohody s ministerstvom spravodlivosti zaplatiť 13 miliárd USD (9,5 miliardy eur). Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Bude to rekordné vyrovnanie v histórii Wall Street rovnako ako najvyššia pokuta v súvislosti s finančnou krízou, ktorá stiahla ekonomiku do najhlbšej recesie od Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. Z uvedenej sumy 9 miliárd USD sú pokuty a 4 miliardy USD má ísť na pomoc majiteľom domov, ktorí majú problémy so splácaním hypoték.

Obe strany však ešte musia vypracovať podrobnosti dohody, ktorá môže nakoniec stroskotať, uviedol zdroj oboznámený s rokovaniami. Zdroj, ktorý trval na svojej anonymite, pretože rokovania sa ešte neskončili, uviedol, že minister spravodlivosti Eric Holder, jeho zástupca Tony West, šéf JPMorgan Jamie Dimon a právny zástupca banky Stephen Cutler sa dohodli na predbežnej dohode v piatok (18. 10.) večer. Zdroj dodal, že dohoda nezastaví kriminálne vyšetrovanie konania banky, ktoré vedie federálna prokurátora v Sacramente.

Ministerstvo spravodlivosti v rámci dohody očakáva, že JPMorgan bude pokračovať v spolupráci pri vyšetrovaní predaja hypotekárnych cenných papierov, ktoré banka emitovala v rokoch 2005 až 2007.

Hovorca JPMorgan Brian Marchiony rovnako ako hovorca ministerstva spravodlivosti Brian Fallon odmietli uvedené informácie komentovať.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) v piatok na svojom internetovom portáli s odvolaním sa na viacero informovaných zdrojov uviedol, že JPMorgan sa nezáväzne dohodla s Federálnou agentúrou pre financovanie bývania (FHFA) na vyrovnaní vo výške 4 miliardy USD. A že banka sa chce dohodnúť s ministerstvom spravodlivosti na vyrovnaní v celkovej hodnote 11 miliárd USD (vrátane spomínaných 4 miliárd USD), čo je o 2 miliardy USD menej, než tvrdia aktuálne správy.

JPMorgan mala podľa obvinenia FHFA, ktorá vykonáva dohľad nad zoštátnenými hypotekárnymi inštitútmi Fannie Mae a Freddie Mac, obom inštitútom tesne pred začiatkom finančnej krízy predať cenné papiere kryté hypotékami (MBS) za 33 miliárd USD, pričom vedome klamala o kvalite týchto hypoték. Fannie Mae a Freddie Mac sa počas finančnej krízy dostali na pokraj krachu a musela ich zachraňovať americká vláda. Výška finančnej pomoci dosiahla 187,5 miliardy USD.

JPMorgan patrí medzi veľkých víťazov finančnej krízy. V súčasnosti jej však hrozia súdne spory, čo má negatívny vplyv na povesť banky. Tá v auguste varovala, že náklady na urovnanie súdnych sporov môžu presiahnuť 6,8 miliardy USD, ktoré si odložila na tento účel. JPMorgan od roku 2011 už zaplatila 8 miliárd USD na urovnanie sporov. Banka však vlani zarobila 21,3 miliardy USD, čo je najviac v jej histórii.
 

Vyberte región